Sinds 1989 heb ik een praktijk voor Autogene Training. Dit is een praktische ontspanningsmethode die rond 1920 ontwikkeld werd door de Berlijnse psychiater Schultz. ‘Autogeen’ betekent ‘uit jezelf ontstaand’ en het woord training geeft aan dat er regelmatige oefening voor nodig is.
Het doel van de training is het ontwikkelen van het vermogen om uzelf - op elk gewenst moment en in korte tijd (5 min) - om te schakelen van activiteit naar een toestand van werkelijke rust en ontspanning.
De training bestaat uit een intake-gesprek, 10 trainingsbijeenkomsten (1 x in de 14 dagen) en een follow-up (na 3 maanden). Ik geef deze training zowel op individuele basis, in een tweetal als in groepsverband.  De gesprekken en een- of tweepersoonstrainingen vinden plaats in mijn eigen praktijkruimte in Leiden. De groepstraining in de praktijkruimte van de Veste.

Ik ben in 1958 geboren en heb psychologie gestudeerd. Gedurende de doctoraalfase van klinische psychologie ontwikkelde ik - naast de verbale behandelmethoden - steeds meer belangstelling voor therapievormen waarbij ook het lichaam en de creativiteit expliciet worden aangesproken, zoals bewegingstherapie en psychodrama. Ik ontdekte het wezenlijke belang van diepgaande ontspanning, zowel voor mij persoonlijk alsook als uitgangspunt binnen lichaamsgeoriënteerde behandelwijzen. Na mijn studie schoolde ik mij in de Autogene Training. Verder volgde ik een opleiding in de Psychosynthese en beoefen ik inmiddels alweer heel wat jaren de Vipassana-meditatie (mindfulness). Recent verdiepte ik me in de  Mindfulness-Based-Stressreduction.

Als mijn kerntaak beschouw ik het overbrengen van de rijkdom die de Autogene Training mijns inziens in zich draagt. De stapsgewijze methode  voelt voor mij als een heel natuurlijke manier om tot wezenlijke ontspanning te komen. Een groot voordeel is dat het gemakkelijk toepasbaar is in het dagelijkse leven. Even op de w.c,  in de trein, vlak voor het slapengaan…..even een moment van ‘bewust rust’. Zo wisselt inspanning en ontspanning zich op een natuurlijke manier af.  
Het is elke keer weer boeiend om dit leerproces te begeleiden en mee te maken hoe ieder hierin zijn  eigen ontwikkeling doormaakt. Regelmatig hoor ik van deelnemers dat ze  zich meer thuis zijn gaan voelen in hun eigen lichaam en signalen van spanning sneller herkennen. Dat de ervaring van diepgaande  rust en ontspanning weer binnen bereik is gekomen en vertrouwd aanvoelt.  De (her)waardering hiervan leidt vaak tot een nieuw evenwicht in leef-en werkwijzen.
 Voor verdere informatie verwijs ik naar de website: www.autogenetraining-leiden.nl
Telefonisch ben ik bereikbaar op telefoonnummer: 071-5140962

E-mail: wicky.voors@planet.nl